ინდაურის საცივი - ნამდვილი სადღესასწაულო კერძი!

ინდაურის საცივი - ნამდვილი სადღესასწაულო კერძი!

ინგრედიენტები

ინდაური - 1 ცალი ( ჯობს ახალგაზრდა, არა უმეტეს 1 წლის)

ნიგოზი - 0.5 კგ

ნიორი - 5 დიდი კბილი

ხახვი - 5 დიდი თავი

ქინძი, ნედლი - 2 თავი

ყვითელი ყვავილი, დაფქული - 6 ჩ/კ

ქინძის თესლი ხმელი დაფქვილი - 3 ჩ/კ

უცხო სუნელი - 3 ჩ/კ

დაფქული მიხაკი - დანის წვერზე

წითელი წიწაკა, დაფქული - 2 ჩ/კ

ძმარი - გემოვნებით

მარილი - გემოვნებით

მომზადების წესები

ინდაურის მომზადება:

ინდაური კარგად უნდა  გასუფთავდეს, გაირეცხოს, მოეჭრას კისერი და კანჭები; ყველაფერი ერთად ჩაიდოს ისეთ ქვაბში, რომელშიც ზუსტად ეტევა; დაესხას წყალი ისე, რომ ინდაური დაიფაროს; იხარშოს საშუალო ცეცხლზე დაახლოებით 2 საათი.

პერიოდულად მოეხსნას ქაფი ქაფქირით; პერიოდულად გაისინჯოს ხორცი ბარკალზე (არ ჩაიხარშოს!); როცა მოიხარშება, გადმოვდგათ; ამოიღეთ ხორცი ნახარშიდან; წაესვას მარილი ხელით, ყველა მხრიდან (შიგნიდანაც); დაიდოს ტაფაზე და შეიდოს გახურებულ ღუმელში; ოდნავ შეიბრაწოს; ძალიან არ გამოშრეს!

გამოიღოს, გაგრილდეს;დაიჭრას ზომიერ ნაჭრებად.

ნიგვზანი მასის მომზადება:

ნიგოზი გატარდეს ხორცის მანქანაში ორჯერ; მოთავსდეს ემალირებულ ჯამში; დაემატოს ყვითელი ყვავილი, უცხო სუნელი, ხმელი ქინძი, წიწაკა, მიხაკი და 3 ჩაის კოვზი მარილი; კარგად აირიოს.

ჯამი ოდნავ შეთბეს (ძალიან დაბალ ცეცხლზე!! მალევე გადმოდგით!) მასა კარგად აიზილოს ხელით; დაიყოს გუნდებად და ხელით გამოიწუროს ზეთი გუნდებიდან (ზეთი ცალკე შეგროვდეს) ქინძი და ნიორი გატარდეს ხორცის მანქანაში.

დაემატოს გამოწურულ ნიგვზიან მასას; კარგად აირიოს სუფრის კოვზით.

ხახვის მომზადება:

ხახვი დაიჭრას ძალიან წვრილად; იშუშოს ინდაურის ბულიონზე მოხდილ ცხიმში; კარგად დარბილდეს, მაგრამ არ დაიბრაწოს, ოდნავ შევარდისფრდეს; გადმოიღეთ ემალირებულ ქვაბში; დაესხას 17 ჭიქა გაგრილებული ბულიონი (თუ ამდენი არ არის, შეივსოს ანადუღარი წყლით).

საცივის წვენის მომზადება:

ნიგვზიან მასას დაესხას ცოტ–ცოტა ხახვიანი ბულიონი და აიზილოს კოვზით სანამ ერთგვაროვანი თხელი ფაფის კონსისტენციის არ გახდება; ჩაისხას ეს ფაფისებრი მასა დანარჩენ ბულიონში; კარგად აირიოს.

დაიდგას საშუალო ცეცხლზე; მუდმივი მორევით მივიდეს ადუღებამდე; ჩალაგდეს დაჭრილი ხორცი.

ცეცხლს დაეწიოს, იდუღოს 10–15 წუთი; გადმოიდგას, 3–5 წუთი შეგრილდეს; დაემატოს ძმარი თითო სადილის კოვზი გემოვნებით თანდათანობით; დაემატოს მარილი, თუ აკლია; დაესხას გამოწურული ზეთი.

გაცივდეს.