ხბოს ჩაშუშული - განუმეორებელი არომატის მქონე კერძი

ხბოს ჩაშუშული - განუმეორებელი არომატის მქონე კერძი

ინგრედიენტები

ხბოს ხორცი - 1 კგ

სოკო - 300 გ

ხახვი - 500 გ

წითელი ღვინო - 300 მლ

ნიორი - 3 კბილი

მარილი და პილპილი

ქინძი, ოხრახუში

მომზადების წესები

ხორცი უნდა იყოს ნაკლებ-ცხიმიანი, უძვლო. გარეცხეთ და დაჭერით საშუალო სიდიდის ნაჭრებად (3 სმ კუბებად).

ხახვი დაჭერით ალყა-ალყა.

სოკო დაჭერით პატარა ნაჭრებად.

გაახურეთ ტაფა და დაყარეთ ხორცი, დაახურეთ თავზე და დატოვეთ ჩასათუშად.

როცა თავის წვენს კარგად შეიყენებს (დაახლოებით 10 წუთში) ეს წვენი გადაუწურეთ რაიმე ჯამში (არ გადაღვაროთ);

დაამატეთ კარაქი ან ზეთი მოსაბრაწად, ასე უფრო გემრიელი ხორცი გამოვა;

დააყარეთ დაჭრილი ხახვიც მაშინვე და ისევ დაახურეთ თასახური, ითუშოს, სანამ ხახვი სანახევროდ არ ჩარბილდება;

შემდეგ ჩაამატეთ სოკოც, მოურიეთ და დატოვეთ დაბალ ცეცხლზე მოსათუშად.

10 წუთში ჩაამატეთ გადანახული ბულიონი;

დაახლოებით, იმ დროს, როცა ხორცი თითქმის მზად არის (ხორცი საბოლოოდ უნდა იყვეს ძალიან ჩარბილებული, ტერმინი "პირში დნება" ზუსტად შეეფერება ამ კერძს) – დაამატეთ ღვინოც. ისევ დატოვეთ მოსათუშად.

როცა წვენი ჩასქელდება – შეკმაზეთ მარილით და წიწაკით. წვენი, ბოსტნეულთან ერთად კრემისებური მასის იქნება, თან შეფერილობაც მუქი ფელამუშისფერი გამოვა (ეს შავი ღვინის გამო);

კერძი მზად არის, როცა ხორცი ადვილად იჩილება და სოუსიც შესქელდება.

კერძს სუფრაზე მიტანის წინ მოაყარეთ წვრილად დაჭრილი მწვანილი. კერძი სუფრასთან უნდა მიიტანოთ ცხელი.