ინგრედიენტები:
ხორბლის ფქვილი 500გრ
წყალი 300 მლ
მარილი 1,5 ჩაის კოვზი
ხბოს ხორცი 250 გ
საქონლის ხორცი 250 გრ
სალო 100გრ
ხახვი 100გრ
ნიორი 2 კბილი
დაფქული კუმინი (ზირა) გემოვნებით
წითელი წიწაკა გემოვნებით
ქინძი გემოვნებით
მომზადება
ძარღვებიდან გახეხილი ხორცი იქცევა დაფქულ ხორცად – ახალგაზრდა ინდივიდის მკერდში ან ზურგში. შემდეგ დაუმატეთ ქონი, წვრილად დაჭრილი ხახვი და ნიორი. ბოლოს წყალი ერევა – იმდენს, რამდენსაც დაფქულ ხორცს შეუძლია შეიწოვოს ხორცი და წყლის ფრაქციებად გაყოფის გარეშე. ერთი ფუნტი ხორცისთვის – დაახლოებით 150 მლ. გემოვნებით შეგიძლიათ დაუმატოთ მარილი, ცილი, ცხარე წიწაკა (შეგიძლიათ თავად მოხარშოთ) და ქინძი.
მოზილეთ ცომი ფქვილის, მარილისა და 150 მლ წყლისგან – საკმაოდ მკვრივი და მჭიდრო. მისი ხელით მოზელვა და გაბრტყელება გაგიჭირდებათ – ასე რომ, თუ თქვენ გაქვთ ცომის სარევი და განსაკუთრებით ცომის ფურცელი, ისინი მნიშვნელოვნად გაგიადვილებენ პროცესს. ცომი შეიძლება ინახებოდეს გრილ ადგილას არა უმეტეს ერთი საათის განმავლობაში, შემდეგ ის სწრაფად იწყებს კეთილშობილური თვისებების დაკარგვას.
მომავალი ხინკლის წარმატება დამოკიდებულია ცომის ფენების რაოდენობაზე: იდეალურ შემთხვევაში, დაახლოებით ოცი უნდა იყოს. ამისათვის ცომი რულეტით გააბრტყელეთ სანტიმეტრიან ფენად და დაჭერით 4 × 4 სმ კვადრატებად, თითოეული ნაჭერი უნდა გააბრტყელოთ და დაკეცოთ, მოაყაროთ ფქვილი ყოველ ჯერზე, ისევ და ისევ – 10-ჯერ მაინც. . შედეგი უნდა იყოს ფაფუკი ფურცლები 3 მმ სისქით.
დაფქული ხორცი წინასწარ მზადდება, რადგან როგორც კი ცომის ფურცლები მზად იქნება, სასწრაფოდ უნდა შემოახვიოთ მათში, რომ ცომი არ გამოშრეს. თითოეული ფურცლის შუაში მოათავსეთ 40 გრამი დაფქული ხორცის პატარა ყუთი. თუ შერეულმა წყალმა მოასწრო დაფქულ ხორცზე გაჩენა, ცომზე გავრცელებამდე ისევ კარგად უნდა აურიოთ, სანამ გლუვდება.
ფურცლის კიდეები იკეცება აკორდეონით რაც შეიძლება მჭიდროდ. იდეალურ ხინკალში ცხრამეტი ნაკეცია, აიღეთ დამაგრებული ჩანთა ცალ ხელში, მეორე კი იმ მიმართულებით გადაატრიალეთ, სადაც ნაკეცები გაკეთდა და ზედმეტი ცომი მოაყარეთ – ხინკალი ზემოდან მკვრივ ღეროს მიიღებს. ხინკალი დადეთ დაფაზე ისე, რომ ჰქონდეს ბრტყელი ფსკერი, რომელიც შემდეგ მოსახერხებელი იქნება კბენისთვის.
ფართო ქვაბში ჩაასხით სწრაფად მდუღარე წყალი, მოაყარეთ ათეული ხინკალი და კვლავ მოადუღეთ ქვაბში. საქმე იმაშია, რომ ხინკალი არ იკუმშება და არ ეკვრის ერთმანეთს და არც ძირს. ვხარშოთ მანამ, სანამ ხინკალი თავდაყირა ამოიცურება. პლუს კიდევ ორი-სამი წუთი – ჯამში დაახლოებით ათი წუთი. ფრთხილად ამოიღეთ დაჭრილი კოვზით.