ინგრედიენტები:
ქინძის ფოთლები (ქინძი) 50 გ
ოხრახუში 50გრ
წითელი ლობიო 250გრ
ნიახურის ფოთოლი 60 გრ
ხახვი 325 გ
წითელი რეჰანი 50გრ
ნიახურის ყუნწი 100გრ
წითელი წიწაკა 10 გ
ნიორი 30გრ
ბაქოს პომიდორი 130გრ
მარილი გემოვნებით
დაფქული შავი პილპილი გემოვნებით
მომზადება
ლობიოს ვახარისხებთ, ვათავისუფლებთ დაფქული, გაფუჭებული და არასარეალიზაციო მარცვლებისგან. შემდეგ 5-10-ჯერ ვრეცხავთ ოთახის ტემპერატურაზე გაშვებულ წყალში და ვავსებთ ლობიოს რაოდენობაზე 4-5-ჯერ დიდი მოცულობით ცივი წყლით, ვტოვებთ გრილ ადგილას 10-12 საათი.
ზემოაღნიშნული დროის გასვლის შემდეგ, ისევ გარეცხილ ლობიოებს დაასხით ცივი წყალი 1:1 თანაფარდობით და მიიყვანეთ ადუღებამდე მაღალ ცეცხლზე. თავსახურს ვიყენებთ მხოლოდ ბოლოს და მხოლოდ მაშინ, როცა ლობიო ამოღებულია ღუმელიდან.
დაფნის ფოთლის, ნიახურის ყუნწის და ერთი მთლიანი ხახვის დამატების შემდეგ ტემპერატურას ისე ვამცირებთ, რომ ლობიო ადუღებაზე მეტად დნება. დამწვრობის თავიდან ასაცილებლად საჭიროა დროდადრო ნაზად ურიოთ.
დარჩენილი ხახვი (დაახლოებით 125 გრამი) დავჭრათ პატარა კუბებად.
წვრილად დაქუცმაცებულ ნიორს, ცხარე წიწაკას და მსხვილ კლდის მარილს ნაღმტყორცნებში დაფქვავთ, სანამ არ გახდება დაფქული.
როდესაც 10-15 წუთი რჩება ლობიოს სრულ მოხარშვამდე, ამოიღეთ ბულიონიდან ნიახურის ყუნწი და ხახვი, შემდეგ ნაზად აურიეთ, დაამატეთ დაჭრილი ხახვი, ½ ნაწილი დაჭრილი მწვანილისა და დაფქული ნიორი და პილპილი.
განუწყვეტლივ ურიეთ, მიიყვანეთ ლობიო მზადყოფნაში. შემდეგ გადმოდგით ცეცხლიდან და შეაზავეთ დაჭრილი ახალი მწვანილის ნარჩენებით, შეზავებული ახალი პომიდვრის პიურეში.
უცხო-სუნელი და აჯიკა (სურვილისამებრ) გამოყვანილია მცირე რაოდენობით ბულიონში და ასევე უმატებენ ლობიოს. უხვად მოასხით ახლად დაფქული წიწაკა, მარილი და მიიყვანეთ გემოვნებით.
გემოვნებით მიტანის შემდეგ, დააფარეთ თავსახური და დადგით თბილ ადგილას 30-40 წუთის განმავლობაში, ისე, რომ ლობიო გაჟღენთილი და გაჯერებული იყოს მწვანილისა და სანელებლების გემოთი და არომატით.
ცხელი ლობიოს მირთმევისთვის უმჯობესია გამოიყენოთ ღრმა თეფში სახურავით. თანხლებით, როგორც წესი, გვირჩევენ: მჭადი, ცხარე მწვანე წიწაკა, ყველი, მწნილი და ახალი მწვანილი.