ინგრედიენტები:
ხორბლის ფქვილი 550გრ
რძე 3,2% 400 მლ
კარაქი 60გრ
ქათმის კვერცხი 2 ცალი
ყველი სულუგუნი 300გრ
იმერული ყველი 300გრ
შაქარი 10გრ
უხეში მარილი 11 გ
მშრალი საფუარი 5 გ
მომზადება
საფუარი განზავდეს მცირე რაოდენობით თბილ რძეში, დაუმატეთ შაქარი, ერთი კვერცხი, ცოტა ფქვილი (თვალებით, სანამ ნარევი არ შესქელდება), აურიეთ ყველაფერი ხელით ან ათქვიფეთ და გააჩერეთ ცომი ნახევარი საათით ცეცხლზე. რომ ამოდის. დარჩენილი ფქვილი ამ დროს გავცრათ, მოვაყაროთ მსხვილი მარილი და მოვაყაროთ 20 გრამი კარაქი.
როგორც კი ცომი ამოვა, დაუმატეთ კარაქით შეზავებულ ფქვილს, დაასხით დარჩენილი რძე და მოზილეთ სქელი ცომი. გადააფარეთ აპკი და შედგით მაცივარში, საათნახევრის შემდეგ, როცა ცომი ამოვა, ამოიღეთ და დაყავით დაახლოებით 70 გრამიან ნაწილებად.
დაფას ფქვილი მოაყარეთ და ცომის ნაწილები რულეტით გააბრტყელეთ ყველა მიმართულებით – ისე, რომ მიიღოთ საკმაოდ თხელი კვადრატები. ცომი გაანახევრეთ და ისევ თხლად გააბრტყელეთ, ასე გაიმეორეთ სამჯერ. საჭიროების შემთხვევაში ცოტ-ცოტა დავამატოთ ფქვილი, რომ ცომი ხელებსა და დაფაზე არ მოგაკრათ.
ყველი დავჭრათ დიდ ნაჭრებად და გავხეხოთ. გემოს გასარბილებლად დაუმატეთ 20 გრამი კარაქი და სიბლანტისთვის თითო კვერცხი – ისე, რომ გამოცხობისას ყველი დაიჭიროს და არ გადმოვიდეს. საფუძვლიანად აურიეთ, მაგრამ კონსისტენცია უნდა დარჩეს ფხვიერი. ცომის კვადრატებზე დავასხათ 60 გრამი შიგთავსი და შევკრათ კიდეები კონვერტის სახით.
გამოაცხვეთ 220 გრადუსზე გახურებულ ღუმელში თხუთმეტიდან ოცი წუთის განმავლობაში. დარჩენილი კარაქი გაადნეთ გაზქურაზე ან მიკროტალღურ ღუმელში და გამოიყენეთ სამზარეულო ფუნჯი, რომ წაუსვით მოყავისფრო ქერქი – უფრო მადისაღმძვრელი შესახედაობისთვის. მიირთვით დაუყოვნებლივ: ფენოვანი უნდა მიირთვათ თბილი.