ინგრედიენტები:
ხორბლის ფქვილი 550გრ
რძე 3,2% 400 მლ
კარაქი 45გრ
მშრალი საფუარი 5 გ
შაქარი 10გრ
მცენარეული ზეთი 7 მლ
უხეში მარილი 11 გ
ყველი სულუგუნი 510 გრ
იმერული ყველი 170გრ
ქათმის კვერცხი 1 ცალი
მომზადება
ფქვილი (530 გრ) გაცრილეთ ღრმა ჯამში, დაუმატეთ საფუარი, მარილი, შაქარი, ოთახის ტემპერატურის რძე, მცენარეული ზეთი და 20 გრამი დარბილებული კარაქი. ყველაფერი კარგად აურიეთ სანამ გლუვდება, საჭიროების შემთხვევაში დაასხით ცოტა წყალი (დაახლოებით 50 მლ). დააფარეთ თასი ცომით, გააჩერეთ ოცდაათი ორმოცი წუთის განმავლობაში. გაყავით ცომი ხუთ ნაწილად – ისინი უნდა გამოიყენოთ დაუყოვნებლივ ან გაგზავნოთ მაცივარში.
შიგთავსის გასაკეთებლად მთელი ყველი მსხვილად უნდა გახეხოთ, შეურიოთ კვერცხს და დაუმატოთ 20 გრამი კარაქი – თუ ყველი ცხიმიანია, შეგიძლიათ კარაქის გარეშეც: შიგთავსი საკმაოდ ფხვიერი იყოს.
ცომის ნაწილები გააბრტყელეთ 5 მმ სისქის წრეებად. გაიკეთეთ პუნქცია პერიმეტრის გარშემო კბილის ჩხირით ან ხის შამფურით ჰაერის გასათავისუფლებლად. თითოეული წრის ცენტრში მოათავსეთ 150 გრამი ყველის შიგთავსი, შეაერთეთ ცომის კიდეები და დაჭერით. ღვეზელებს მსუბუქად მოაყარეთ ფქვილი და კვლავ გააბრტყელეთ 8–10 მმ სისქის ღვეზელი. დიამეტრი განისაზღვრება საცხობი კერძების ზომით.
გახეხეთ ხაჭაპური პერიმეტრის გარშემო, გამოაგზავნეთ ღუმელში, მაქსიმუმამდე გახურებულად, ათი წუთის განმავლობაში. სუფრაზე მიტანის წინ ტორტის ქერქს კარაქი წაუსვით.