ბადრიჯანი ბაჟეს სოუსით

ბადრიჯანი ბაჟეს სოუსით

ინგრედიენტები:

ახალი ქინძი (ქინძი) 50 გ

ბადრიჯანი 2 ცალი

ღვინის ძმარი 2 ჩაის კოვზი

მზესუმზირის ზეთი 2 სუფრის კოვზი

ნიორი 4 კბილი

ხახვი ½ თავი

გასუფთავებული ნიგოზი 200გრ

აჯიკა 2 გ

დარიჩინი 1 გ

კბილი 4 ცალი

მარილი გემოვნებით

უცხო-სუნელი 1 ჩაის კოვზი

მომზადება

გააცალეთ ბადრიჯანი და ჩანგლით დაჭერით ყველა მხრიდან – ყოველ ორ სანტიმეტრში ერთხელ. ჩაასხით საცხობ ფორმაში. ჩაასხით ერთი ჩაის კოვზი ღვინის ძმარი (ან მოაყარეთ ლიმონის წვენი) და სუფრის კოვზი მზესუმზირის ზეთი, მსუბუქად დაასხით წყალი, რომ არ გაშრეს. დააფარეთ ფოლგა და შედგით 200 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში ერთი საათის განმავლობაში. მარილი მოაყარეთ ნახევრად და დაამატეთ მეტი წყალი: შედეგად ბოსტნეული უნდა იყოს ნახევრად ორთქლზე მოხარშული-ნახევრად გამომცხვარი. მზადყოფნამდე ხუთი წუთით ადრე გამოიღეთ ბადრიჯანი ღუმელიდან, გააკეთეთ ღრმა გრძივი ჭრილი და შეავსეთ წვრილად დაჭრილი კილანტროს (ცოტა დავტოვოთ) და ნივრის (სამი კბილი) ნარევით. დაასხით ცოტა მეტი მზესუმზირის ზეთი და ძმარი – და შეაბრუნეთ ღუმელში. მოხარშული ბადრიჯანი შედგით მაცივარში.

ხახვი დავჭრათ ნახევრად რგოლებად (ისე, რომ მოგვიანებით იგრძნოთ ის სოუსში) და მოშუშეთ დარჩენილ მზესუმზირის ზეთში მცირე რაოდენობის წყლის დამატებით, სანამ არ გახდება ოქროსფერი და რბილი.

ნიგოზი, უცხო-სუნელი, ნივრის კბილი, კბილის კვირტები, წითელი აჯიკა (დანის წვერზე) დარიჩინთან ერთად (იგივე) ჩავყაროთ ბლენდერის თასში, დავასხათ 200 მლ წყალი და გავხეხოთ სოუსამდე. სცადეთ: თუ ახალია, დაამატეთ მეტი აჯიკა. დასასრულს დაასხით ნახევარი ჩაის კოვზი ღვინის ძმარი და დაუმატეთ შემწვარი ხახვი. აურიეთ, შედგით მაცივარში, რომ ბაგი შესქელდეს.

ბადრიჯანს მოასხით სოუსით, მოაყარეთ წვრილად დაჭრილი კილანტრო – და მიირთვით.