ინგრედიენტები:
ხორბლის ფქვილი 550გრ
რძე 3.2% 400 მლ
კარაქი 45გრ
მშრალი საფუარი 5 გ
შაქარი 10გრ
მცენარეული ზეთი 7 მლ
უხეში მარილი 11 გ
ყველი სულუგუნი 510 გრ
იმერული ყველი 170გრ
ქათმის კვერცხი 6 ცალი
მარილი 10გრ
მომზადების წესი:
ფქვილი (530 გრ) გაცრილეთ ღრმა ჯამში, დაუმატეთ საფუარი, მარილი, შაქარი, ოთახის ტემპერატურის რძე, მცენარეული ზეთი და 20 გრამი დარბილებული კარაქი. ყველაფერი კარგად აურიეთ სანამ გლუვდება, საჭიროების შემთხვევაში დაასხით ცოტა წყალი (დაახლოებით 50 მლ). დააფარეთ თასი ცომით, გააჩერეთ ოცდაათი ორმოცი წუთის განმავლობაში. გაყავით ცომი ხუთ ნაწილად – ისინი უნდა გამოიყენოთ დაუყოვნებლივ ან გაგზავნოთ მაცივარში.
შიგთავსის გასაკეთებლად მთელი ყველი მსხვილად უნდა გახეხოთ, შეურიოთ კვერცხს და დაუმატოთ 20 გრამი კარაქი – თუ ყველი ცხიმიანია, შეგიძლიათ კარაქის გარეშეც: შიგთავსი საკმაოდ ფხვიერი იყოს.
გააბრტყელეთ ცომის ხუთი პორცია რულეტით ისე, რომ მივიღოთ საკმაოდ დიდი ოვლები 5 მმ სისქით. გაიკეთეთ პუნქცია პერიმეტრის გარშემო კბილის ჩხირით ან ხის შამფურით ჰაერის გასათავისუფლებლად.
გაბრტყელებული ცომის ნაწილებს დავასხათ 150 გრამი ყველის შიგთავსი (იმერული ყველის, სულუგუნისა და ერთი კვერცხის ნარევი), შევაერთოთ ცომის კიდეები და დავაწკაპუნოთ – ხაჭაპურის ფორმა ნავებს დაემსგავსოს.
თითოეული ღვეზელის შუაში ხელით ფრთხილად გაჭიმეთ ცომი, გააკეთეთ ჭრილობა დაახლოებით 4 სმ სიგრძის და ცომის კიდეები ჩადეთ ხაჭაპურის შიგნით ისე, რომ შიგთავსი ჩანს.
კიდევ ერთხელ გახეხეთ ღვეზელები პერიმეტრის გარშემო, დაალაგეთ მშრალ საცხობ ჭურჭელში და შედგით თხუთმეტი წუთის განმავლობაში მაქსიმალურ ტემპერატურაზე გახურებულ ღუმელში.
მზადყოფნამდე 4-5 წუთით ადრე, კერძი უნდა გამოიღოთ ღუმელიდან, ჩაყაროთ კვერცხი და ისევ „მიაღწიოს“.
სუფრასთან მიტანის წინ, ღვეზელების კვერცხის ცენტრებზე ფრთხილად მოათავსეთ კარაქის ორი პატარა ნაჭერი.